Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ‘mülteci krizi’: Hristodoulidis, Lübnan’a gitti

Posted by

LEFKOŞA – Kıbrıs Cumhuriyeti, son günlerde adanın mülteci kabul tesislerinin maksimum kapasiteye yaklaştığı uyarısıyla Avrupa Birliği’nden (AB) acil yardım talep etti. Mültecilerin, Lübnan’dan yola çıktığı ve çoğunlukla Suriye vatandaşı olduğu belirtiliyor. Mültecilerin sayısında artış olduğu ve geçici barınma noktalarındaki mültecilerinin bir kısmının refakatsiz çocuklardan oluştuğu aktarılıyor.

Kıbrıs’ın güneyindeki olağanüstü durum nedeniyle Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis, Lübnan’a olağanüstü bir ziyaret gerçekleştirdi. Hristodoulidis, Lübnan ziyareti öncesinde Atina’da Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi. Görüşmede, adanın güneyindeki olağanüstü hal masaya yatırıldı. Lübnan ziyaretinde Hristodoulidis’e, başta Dışişleri ve İçişleri Bakanları olmak üzere Kıbrıs’ın üst düzey yetkilileri eşlik ediyor.

İÇİŞLERİ BAKANI ‘KRİZDEYİZ’ DEDİ

Hristodoulidis’in son temasları öncesinde, uluslararası basına konuşan Kıbrıs İçişleri Bakanı Konstantinos Ioannou ‘kriz’ çağrısında bulundu. Ioannou, “Göçmen akışında çok keskin bir artış var. Kriz modundayız, olanaklarımızın sınırlarına dayandık” mesajını verdi. Bakan, bu açıklamayı, adanın güney kıyılarına ulaşan 15 teknenin taşıdığı yaklaşık 800 mültecinin geçici barınma noktalarına transfer edildiği saatlerde gerçekleştirdi. Kıbrıs basınına yansıyan bilgilere göre Suriyelilerin çoğunlukta olduğu grupta, yaklaşık 100 refakatsiz çocuk da bulunuyor.

Ioannou, Kıbrıs’ın geçen ay Avrupa’ya göçmen akışını azaltmak için Mısır ile varılan 7,4 milyar euroluk anlaşmaya benzer bir yardım paketi talep ettiğini açıkladı. Kıbrıslı yetkili, bu talebin 27 üyeli blok içinde ‘ivme kazandığını’ belirtse de anlaşmaya varmak için daha çok çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Ioannou, ‘yaklaşık 2 milyon Suriyeli mülteciyi barındıran ancak sınırlarını yönetme kapasitesi olmayan’ Lübnan’ın yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

‘SURİYE’NİN STATÜSÜ GÖZDEN GEÇİRİLSİN’

Lübnan geçtiğimiz süreçte Kıbrıs makamları ile mülteci akşının kontrolü için iş birliğine giderken, son dönemde bu iş birliği aksamaya başlamış durumda. Kıbrıs İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, sadece 2023’ün ilk üç ayında 2 binden fazla mülteci, geçen yılın aynı dönemindeki 78 mülteci kıyasla Suriye’den ve Lübnan’dan Kıbrıs’a uzanan 100 mil uzunluğundaki tehlikeli deniz yolculuğunu gerçekleştirdi.

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti geçtiğimiz günlerde, Suriyeli mültecileri geri gönderebilmek için, AB’den Suriye’nin bazı bölgelerinin ‘güvenli bölge’ olarak ilan edilmesi talebini de yineledi. Suriye için geçerli olan ‘güvenli olmayan ülke’ statüsünün değişmesi için talepte bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti, AB İltica Dairesi’nin (EUAA) ülkenin durumunu yeniden gözden geçirmesini istiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir